the company men

 ΗΠΑ, 2010. /Σκηνοθεσία: Τζον Γουέλς./ Ηθοποιοί: Μπεν Αφλεκ, Μαρία Μπέλο, Κέβιν Κόστνερ, Τόμι Λι Τζόουνς, Κρις Κούπερ. 104'


Μια ιστορία για την κρίση που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες (και σε όλο τον δυτικό κόσμο) καθώς και για την ασταμάτητη ψυχρή εταιρική πολιτική που θυσιάζει τα πάντα, αρκεί να διατηρήσει το κέρδος της.
Μια εικόνα της οικονομικής κρίσης μέσα από τις παράλληλες ιστορίες τριών στελεχών μιας μεγάλης εταιρείας, σε μια καλογυρισμένη, με καλές ερμηνείες ταινία.
O Μπόμπι Γουόκερ ζει το τέλειο αμερικανικό όνειρο: έχει μια καλή δουλειά, μια όμορφη οικογένεια, μια λαμπερή Πόρσε στο γκαράζ. Όμως, μετά τη συρρίκνωση της εταιρείας του, τόσο αυτός όσο και οι συνάδερφοί του Φιλ Γούντγουορντ και Τζιν ΜακΚλάρι μένουν άνεργοι και αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους ως άντρες, σύζυγοι και πατέρες.
Ο Μπόμπι βρίσκει ξανά τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή του για ζωή χτίζοντας σπίτια, σε συνεργασία με τον κουνιάδο του (Κέβιν Κόστνερ), δουλειά στην οποία μπορεί μεν να μην κάνει χρήση όλων των προσόντων του, αλλά συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από το να κυνηγάς συνεχώς μεγάλες και προσοδοφόρες συμφωνίες.
Μέσα από την αστραφτερή εικονογράφηση της επιχειρηματικής Αμερικής και της οικογενειακής τελειότητας που εξασφάλιζε μέχρι πρότινος, ξεπετιέται ένα νέο κραχ.
Το Company Men λειτουργεί πειστικά επειδή ποτίζεται με την πίκρα που αφήνει η λανθασμένη προτεραιότητα σε αρσενικά που ξοδεύουν άσκοπα κι επικίνδυνα την αδρεναλίνη τους. Ο Μπεν Άφλεκ ταιριάζει στο ρόλο και ο Κέβιν Κόστνερ, έστω και καθυστερημένα, παίζει δεύτερο χαρακτήρα με ουσία, ενώ επί χρόνια επέμενε σε ήρωες χωρίς αντίκρισμα. Η ταινία αυτή θα ήταν απλώς ένα ωραίο σχήμα, αν στην καρδιά της δεν βρισκόταν ο Τόμι Λι Τζόουνς, η επιτομή του θλιμμένου ανθρώπου που αναλαμβάνει τις ευθύνες του κι αντί να φλυαρεί περιττά, συμπονά εύγλωττα.
«Μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Το «THE COMPANY MEN» είναι μια διορατική ταινία που θα αποτελέσει σημείο - σταθμό σχετικά με το αμερικανικό δίλημμα.»
David Denby, The New Yorker 
Δείτε το trailer της ταινίας:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου