The Corporation


ΗΠΑ, 2004. Ντοκιμαντέρ. Σκηνοθεσία: Μαρκ Ασμπαρ και Τζένιφερ Αμποτ. Σενάριο: Τζόελ Μπέικαν. Εμφανίζονται οι: Νόαμ Τσόμσκι, Μίλτον Φρίντμαν, Μάικλ Μουρ, Ναόμι Κλάιν, Τζέιν Εϊκρ. 144 λεπτά.

Ο ρόλος των πολυεθνικών στην καταστροφή της ποιότητας της ζωής και του πλανήτη μας σ' ένα αποκαλυπτικό, πυκνό σε θέματα ντοκιμαντέρ.

Ο συγγραφέας Τζόελ Μπέικαν, στο βιβλίο του «The Corporation: η παθολογική επιδίωξη του κέρδους και της δύναμης» προτείνει πως, αφού νομικά η «εταιρεία» καθορίζεται ως άτομο, αυτό πρέπει να είναι ψυχοπαθές, μια «ιδιοτελής, ανηλεής και ύπουλη οντότητα που το μόνο της ενδιαφέρον είναι το κέρδος και η δύναμη». Αυτή την ψυχοπάθεια ερευνούν με οξυδέρκεια στο αποκαλυπτικό αυτό ντοκιμαντέρ τους οι Μαρκ Ασμπαρ και Τζένιφερ Αμποτ, βασισμένο στο σενάριο του βιβλίου που έγραψε ο Μπέικαν. Ντοκιμαντέρ προκλητικό που ερευνά το πολύπλοκο αυτό, καυτό θέμα, βάζει δύσκολα ερωτήματα, ζητώντας τη γνώμη ακτιβιστών και επιστημόνων (ανάμεσά τους και των Νόαμ Τσόμσκι και Μάικλ Μουρ) για να μας αποκαλύψουν την απάνθρωπη, εγκληματική αδιαφορία ενός καπιταλισμού, που μέσα από τις πολυεθνικές δηλητηριάζει το περιβάλλον, εξοντώνει τα ζώα κι εκμεταλλεύεται ασύστολα το εργατικό δυναμικό στη συνεχή αναπτυξιακή του προσπάθεια, που στο πέρασμά της καταβροχθίζει, σαν τέρας επιστημονικής φαντασίας, τα πάντα στον πλανήτη μας - από τους φυσικούς του πόρους μέχρι τον ίδιο τον άνθρωπο και το χώρο του.

Δείτε ολόκληρο το ντοκιματέρ με Ελληνικούς υπότιτλους:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου