CAST AWAY

Ο Ναυαγός


Αμερικανική ταινία, έτους 2000 σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις με τους: Τομ Χανκς, Έλεν Χαντ.

Ο Τσακ Νόλαντ έχει ρυθμίσει την καθημερινότητά του με την ακρίβεια ωρολογιακού μηχανισμού. Ως τη στιγμή που βρίσκεται ναυαγός σ' ένα έρημο νησί, όπου πρέπει να αποκτήσει τις ικανότητες ενός σύγχρονου Ροβινσώνα για να επιβιώσει.

Η ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου, του Daniel Defoe ενέπνευσε τους πρώτους νεοκλασικούς οικονομολόγους . Ο μοναχικός ναυαγός, στην προσπάθειά του να επιβιώσει, αποτελούσε από μόνος του μια μικροοικονομία. Υποχρεωμένος να παράγει ότι καταναλώνει, να επιλέγει μεταξύ ξεκούρασης και κατανάλωσης, μεταξύ διαφορετικών παραγωγικών διαδικασιών (π.χ., να ψαρεύει ή να καλλιεργεί;), μεταξύ διαφορετικών τεχνικών παραγωγής (π.χ., να ψαρέψει σήμερα ή να περάσει τη μέρα του κατασκευάζοντας καλύτερα ψαρικά εργαλεία;) κλπ, φάνταζε στο νου των νεοκλασικών ως ένας μικρόκοσμος που, εφόσον γίνει κατανοητός, μπορεί να ρίξει φως στο πως λειτουργεί μια κανονική, πολυσυλλεκτική οικονομία της αγοράς.

Ο Καρλ Μαρξ αναλύει τον Ροβινσώνα Κρούσο στο κλασικό του έργο Το Κεφάλαιο, χλευάζοντας τη βαριά χρήση της φανταστικής ιστορίας στην κλασική οικονομία. Με μαρξιστικούς όρους, οι εμπειρίες του Κρούσου στο νησί αντιπροσωπεύουν την εγγενή οικονομική αξία της εργασίας σε σχέση με αυτή του κεφαλαίου. Ο Κρούσος συχνά παρατηρεί ότι τα χρήματα που έσωσε από το πλοίο είναι άχρηστα στο νησί, ιδίως σε σύγκριση με τα εργαλεία του.

Η οικονομία αυτή του ενός ατόμου περιγράφεται στη ταινία "Ο Ναυαγός" σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Ζεμέκις και πρωταγωνιστή τον Τόμ Χάνκς.  Πρόκειται για μία από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Τόμ Χάνκς, που για την ερμηνεία του το 2000 σε αυτή την ταινία διεκδίκησε το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου χωρίς ωστόσο να το κερδίσει.

Η ταινία προτείνεται σε μαθητές της Γ' Λυκείου που έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας αφού η μελέτη της οικονομίας του Ροβινσώνα Κρούσου εντάσσεται στην ύλη του πρώτου κεφαλαίου.

Δείτε το trailer:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου