dot.com bubble documentary

Κατά τη δεκαετία του 1990 η βιομηχανία υπολογιστών στις ΗΠΑ αποφάσισε να εστιάσει την προσοχή της στο λογισμικό (software) των υπολογιστών, που ήταν ένα προϊόν με μεγάλα περιθώρια κέρδους συγκριτικά με το hardware. Πολλές μικρές νεοσύστατες εταιρείες λογισμικού ξεπήδησαν κατά την περίοδο αυτή προσελκύοντας το ενδιαφέρον εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capitalists), που ενδιαφέρθηκαν για την χρηματοδότηση των νέων εταιρειών και την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο.
Οι μετοχές εταιρειών, όπως η Amazon και η Yahoo μπορούσαν να ενισχυθούν κατά 10 φορές μέσα σε ένα χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και η γοητεία των μετοχών internet για τους επενδυτές φαινόταν να μην έχει τέλος. Ο αριθμός των χρηστών του internet διπλασιαζόταν κάθε χρόνο εκείνη την περίοδο, αλλά η βιομηχανία ήταν τόσο ανταγωνιστική που οι επενδυτές δεν επικεντρώνονταν στους μεγάλους κινδύνους που αντιμετώπιζαν οι μικρές επιχειρήσεις σε αυτό το ασταθές περιβάλλον. Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από ακραίες αποτιμήσεις των επιχειρήσεων internet οι οποίες δεν αντικατόπτριζαν την πραγματική αξία των εταιρειών αυτών. Δεν μπορούσαν όλες οι εταιρείες να επιτύχουν, και όλα τα προηγούμενα πρότυπα αποτίμησης θεωρούνταν άνευ ουσίας.
Οι επενδυτές συνειδητοποίησαν πως το όνειρο των «dot-com» εταιρειών αποτελεί μια κλασσική κερδοσκοπική «φούσκα» και έως το 2001 αυτή η «φούσκα» συρρικνώθηκε με πλήρη ταχύτητα. Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2002 ο δείκτης NASDAQ Composite έφτασε σε νέο χαμηλό στις 1.108,49 μονάδες. Εκείνη την περίοδο περίπου 8,5 τρισεκατομμύρια σβήστηκαν από την αξία των εταιρειών του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ποσό που ξεπερνά το ετήσιο εισόδημα κάθε χώρας στον κόσμο, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε το σχετικό ντοκυματέρ του Discovery Channel:

πηγή: http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου