Being there (1979)

Being there/ Να είστε εκεί κύριε Τσανς (1979)
Σκηνοθεσία: Χαλ Άσπμυ
Παίζουν: Πίτερ Σέλερς, Σίρλευ Μακ Λέιν, Μέλβιν Ντάγκλας

Την έννοια των οικονομικών κύκλων μπορούμε να διακρίνουμε στη  κωμωδία "Να είστε εκεί κύριε Τσανς" με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό  Πίτερ Σέλερς!

«Ο Νικολάϊ Κοντράτιεφ (1892-1938)  Ρώσος οικονοµολόγος, από τους σηµαντικότερους της περιόδου του Μεσοπολέµου αναγνώρισε τέσσερεις διακριτές φάσεις οι οποίες ακολουθούν η µία την άλλη.Τις περίοδους αυτές ονόμασε µε γλαφυρό τρόπο ως (οικονοµικές) “εποχές”:

άνοιξη (πληθωριστική αύξηση),
καλοκαίρι (στασιµοπληθωρισµός, µικρή ύφεση),
φθινόπωρο (αντιπληθωριστική αύξηση, κορύφωση) και τέλος
χειµώνας (µεγάλη ύφεση)».

Υπόθεση ταινίας: Έπειτα από τον θάνατο του εργοδότη του, ο Τσάνς, ένας κηπουρός που έχει μυαλό μικρού παιδιού,  αφελής και αγαθός, μένει χωρίς δουλειά και χωρίς σπίτι και αναγκάζεται να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στη ζωή του την κοινωνία. Ένα μικροατύχημα και μία παρεξήγηση με το όνομα και το επάγγελμα του, τον φέρνουν στην οικία ενός από τους ισχυρότερους άντρες των ΗΠΑ και η χάρη του φτάνει μέχρι τον πρόεδρο της χώρας. 

Σε μία χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας ζητείται η γνώμη του Τσανς για την οικονομική πολιτική ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ο Τσάνς (χωρίς να έχει καταλάβει το αντικείμενο της συζήτησης) ισχυρίζεται ότι: "Εφόσον οι ρίζες δεν έχουν κοπεί, όλα βαίνουν και θα βαίνουν καλώς στο κήπο...την άνοιξη θα έρθει η άνθηση!".

Τα λόγια αυτά του "κυρίου Τσανς" αποτέλεσαν αντικείμενο σάτιρας προς το πρόσωπο του Ben Bernanke, προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αφού η ομοιότητα των δηλώσεων του είναι εκπληκτική: "Πιστεύω ότι, αυτά τα πράσινα βλαστάρια αρχίζουν να ξεφυτρώνουν σε διάφορες αγορές και επιστρέφει η εμπιστοσύνη, θα ενεργοποιηθεί η θετική δυναμική και θα επαναφέρει την οικονομία μας. Ναι, βλέπω πράσινα βλαστάρια!"

Δείτε μια χαρακτηριστική σκηνή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου